Zawadi levde i et helvete på jorden. Så fikk hun høre om Jesus.
Zawadi (22) var tretten år da soldater stormet hjembyen for å drepe og plyndre. I dag vet hun fortsatt ikke hva som skjedde med foreldrene og de fire søsknene hennes. Det hun vet er at hun sammen med fem andre jenter ble bortført ut av byen, og inn i Den demokratiske republikken Kongos dype skoger.
Fra den dagen stoppet livet opp. Alt var kaos, og alt hun opplevde var frykt. I dag, godt over syv år etter den skjebnesvangre dagen som satte livet på pause, fomler hun med hendene og får tårer i øyekroken når hun snakker.
Fangenskap
Som fange av en gruppe soldater, ble Zawadi Mwinja og de fem jentene utsatt for systematisk voldtekt, med det formålet å fjerne jentenes selvfølelse og verdighet. I tillegg til å være sexslaver, ble de satt til å hente ved og vann til soldatenes lager, lage mat, pløye åkrer og bære tungt utstyr når soldatgruppen flyttet til nye baser. Jentene ble slått dersom de gjorde den minste ting som kunne få en av soldatene sinte. To av dem gikk for langt i å trosse sjefens ordre, og ble drept foran øynene på de andre.
#Rømte
Det tok ikke langt tid i fangenskap før Zawadi ble gravid. Bare fjorten år gammel fødte hun en sønn. Å vite hvem som er guttens far, var umulig da overgriperne var så mange. En håpløs situasjon, ikke bare for henne, men for de gjenlevende jentene, gjorde at Zawadi til slutt tok sjansen på å rømme. I et ubevoktet øyeblikk forsvant hun, sønnen og to av jentene inn i skogen. Det fikk bære eller briste, de måtte bare bort.
Zawadi husker ikke så mye fra løpingen i skogen. Hele episoden er uklar. Men hun husker at de til slutt kom til en vei, og fikk stoppet en bil. Det var som et mirakel at det var normale mennesker i bilen, som hun karakteriserer dem. Sjåføren fraktet de opprørte jentene og den lille gutten til det nærmeste sykehuset i Bukavu, øst i Kongo. Overlege Dr. Dennis Mukwege som møtte dem på sykehuset har fått flere utmerkelser for sin innsats for å hjelpe voldtektsoffer i DR Kongo. Han er også kjent for å ha satt voldtekt som våpen i krig på agendaen i internasjonale fora.
Hjelp
Hos Dr. Dennis Mukwege fikk Zawadi den første hjelpen. Det var også på sykehuset hun for første gang fikk høre Radio Neno la Uzimas, IBRAs radiostasjon i Kongo. Det var spesielt Mama Londons program ”Sema nami”, som betyr ”prat med meg” som vekket interessen hennes
One recent important survey was conducted by the MarketED is 448,000. If we include the mild ED cases, the cheap viagra online.
. To ganger i uken lyttet Zawadi fast til den varme og kjærlige stemmen til Mama London som snakket om en Gud som elsket alle, uansett hva man har vært igjennom.
Zawadi husker hvordan alle følelsene slet i henne. Men i løpet av timene hun lyttet til radioen stilnet de konstante konfrontasjonene av hat, bitterhet, skam, sorg, selvforakt og fortvilelse hun kjente så alt for godt til.
Etter tiden på sykehuset, kom Zawadi i kontakt med Mama London som i tillegg til å produsere radioprogrammer, hjelper voldtektsofre. Sammen med sønnen som fikk hun bo i lokalene som programverten har for nettopp dette formålet: å hjelpe utsatte jenter tilbake i hverdagen.
Saken fortsetter under bildet.

Tid
I Zawadis tilfelle har det har tatt tid. Sakte, men sikkert har Zawadi opplevd en indre helbredelse, og det nye livet hennes er blir mer og mer fylt med konstruktive tanker og følelser. Gjennom å lytte til Radio Neno la Uzimas programmer, snakket med Mama London og andre jenter som har vært i lignende situasjoner, har forståelsen av hvem Jesus egentlig er og hva han kan gjøre for henne vokst frem.
-Det var først da jeg bestemte meg for å bli en kristen og akseptere at Jesus har tatt synden min, at jeg kunne tilgi dem som har gjort meg så mye vondt og frarøvet meg så mye frihet, sier Zawadi. Det var først da jeg virkelig kjente at jeg greide å tilgi, at hatet og bitterheten ble erstattet med fred og takknemlighet. Det var først ved å tilgi at alle tårene tok slutt.
Mama London kan bekrefte det Zawadi sier:
-Hun bare gråt og gråt de første årene hun var hos oss. Så snart noen var hyggelig mot henne, kunne hun kaste seg rundt halsen på dem og gråte ukontrollert. Hun gråt for alt, smiler Mama London. Men nå er det lenge siden jeg har sett henne tørke tårene. Jeg har fått være vitne til at Jesus og Neno la Uzimas radioprogrammer har gjenopprettet henne.
Det var først da jeg virkelig kjente at jeg greide å tilgi, at hatet og bitterheten ble erstattet med fred og takknemlighet. Det var først ved å tilgi at alle tårene tok slutt.
#Fremtid
Zawadi smiler bredt. Like før jeg skal til å gå, skynder Zawadi seg å si: Jeg er så takknemlig til Jesus og radioen
. Jeg vil at du skal fortelle alle som har noe med radioen å gjøre at Neno la Uzima aldri går av luften. Det er ikke bare jeg som har fått et nytt liv gjennom å lytte til radioprogrammene, vi trenger disse stemmene i livene våre.
-Så, hva skjer nå, spør jeg litt forsiktig. Hvilke planer har du? Samtidig som jeg stiller spørsmålet kjenner jeg at jeg kanskje ikke bør stille slike spørsmål til en person akkurat har blitt hel og kanskje til og med bærer på dype emosjonelle sår. Kanskje hver dag oppleves fortsatt er en lang oppoverbakke ?
-Jeg har akkurat fått et løfte om et lån på 20 US dollar, svarer Zawadi ivrig. Jeg har tenkt å starte en liten fruktkiosk. Om det lykkes, kan jeg leie et lite rom til meg og sønnen min. Han har akkurat begynt på skolen og har begynt å spørre hvem faren hans er. Jeg bruker å svare at Jesus er faren hans. Dessuten vil jeg bruke tiden fremover på å hjelpe andre jenter som har opplevd noe av det jeg har vært igjennom. Jeg har allerede fått delt evangeliet med noen av venninnene mine gjennom å dele min historie, sier Zawadi og trekker etter pusten. Hun vil nok snakke mye mer, men Mama London tar henne forsiktig i armen som et tegn på at det er nok.
Livet til Zawadi tok en pause på drøyt 7 år. En pause i det hun kan karakterisere som et helvete. Men takket være kjærlige mennesker og en radiostasjon som støttes av IBRA, fikk livet en ny mening. Øynene til Zawadi lyser når jeg forlater henne og Mama London på Radio Neno la Uzimas kontorer. På veien ut døren blir det min tur til å tørke bort noen tårer. Tårer av å være grepet og takknemlig for at slike mirakler kan skje.
Tekst og foto: Jan-Erik Nyman
IBRA informerer:
Radio Neno la Uzimas som betyr Livets Ord er IBRAs radiostasjon i Bukavu, øst i DR Kongo. Norske givere har i løpet av 2016 støttet radiostasjonen med nytt utstyr.
Denne artikkelen ble først publisert i IBRA-Magasinet nr 6 2016.